Nieuwsberichten

Van zee naar land: een tweede leven voor windmolenbladen

Windenergie mag dan duurzaam zijn, windmolens zelf zijn dat nog niet. In het land van de vele windmolenparken – Denemarken – is vorige week een belangrijke stap gezet om windmolens te recyclen met dank aan een Nederlands bedrijf. Demacq Recyling International B.V. is in staat om de composiet bladen van de molens om te zetten naar recyclaat. Door de techniek van snijden met water kunnen de bladen op locatie verkleind worden en is het transport eenvoudiger en efficiënter en daarmee goedkoper.

Voor velen van ons lijken de windmolens er net te zijn en we realiseren ons vaak niet dat ook molens slijten. In het tempo dat we nu bouwen, stapelen de reusachtige wieken zich straks op. En wat dan? Cora Burger en Alla Swets van Demacq erkennen dit probleem en hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan een duurzame methode om composiet te recyclen. Zij doen dat samen met een aantal partners waaronder de Hogeschool Windesheim.

Tijdens het bezoek aan Denemarken van 15 tot en met 17 november heeft Demacq uitgebreid gesproken met de Haven van Grenaa en DJURS Windpower en verschillende van haar leden over het toepassing van het Demacq model in Denemarken. Met veel enthousiasme is gesproken over de Deens-Nederlandse samenwerking bij het opruimen van de bladen en het creëren van nieuwe concrete toepassingen. De eerste stap is nu om enkele tientallen wieken te ontvangen in de Haven van Grenaa en deze te recyclen.

Demacq kan leunen op kennis die zich snel ontwikkeld. Zo wordt samen met een architect gewerkt aan meubels van gerecycled composiet, wordt in Friesland een brug ontwikkeld van hetzelfde materiaal en werkt Hogeschool Windesheim ook een keerwand voor een brug in Groningen. Praktijkkennis waar ook de Denen mee uit de voeten kunnen. Het aantal ton composiet dat de komende twee decennia alleen al in Europa van zee terug gaat komen, verlangt een circulaire samenwerking tussen sectoren. Een nieuwe markt ontvouwt zich en Demacq nodigt u graag uit om mee te doen.

Voor meer informatie:
Cora Burger, Demacq Recycling International B.V.
M: 06-21841580
E: cora@demacq.nl

Alla Swets, Demacq Recycling International B.V.
M: 06-53525029
E: alla@demacq.nl

www.demacq.nl